Hans + Liv

Hva trenger vi for å nærme oss vår egen aldringsprosess? Hvordan kan vi skape større solidaritet og samhold på tvers av generasjoner? Kan kunnskap om livets siste fase påvirke våre livsvalg?

Den unge og fremadstormende dokumentaristen Mari Bakke Riise har med filmen Hans + Liv skapt en rørende og ujålete anledning til empati og refleksjon. Hans har elsket Liv gjennom et langt liv, og nå har hun havnet på sykehjem. Vi får følge Hans gjennom gode minner, nye opplevelser, hverdag og sorg.

“Jeg synes det er for lite om eldre og eldres indre følelsesliv i den offentlige debatten. Jeg ville finne ut om hvordan kjærligheten blir gjennom et langt samliv,” sier Mari om hvorfor hun ønsket å lage dette portrettet. “Jeg håper at filmen kan gi innsikt og forståelse av hvordan det kan være å miste sin livs kjærlighet og at uavhengig av alder, er vi alle like med de samme følelsene inni oss.”

Margreth Olin har vært produsent for filmen, og beskriver Hans + Liv som en film om livslang kjærlighet; om hvordan kjærlighet oppstår, utvikles, modnes og holdes ved like. “Det eneste vi vet sikkert om livet er at det endres, om kjærlighet vet vi at den aldri blir borte,” sier Margreth. “Kona Liv, får Alzheimer og hun forandres. Hans lar oss ta del i ensomheten og sorgen. Hvordan sørge over et menneske som ennå er her, men som du likevel opplever å ha mistet? Hans sin åpenhet og ærlighet er inspirerende og dypt bevegende. Gjennom humor og sterk tilstedeværelse lærer Hans meg noe om livet, og påminner meg at hjertet aldri blir eldre enn 16 år.”

Hadde samfunnet vært annerledes om vi som fellesskap tok inn over oss hvor like vi er på tvers av generasjoner? Hadde det offentlige tilbudt en tettere oppfølging av eldres tapsopplevelser og kjærlighetssorg dersom vi i større grad speilet oss i eldres opplevelser og hadde mot til å gjenkjenne det vi så?

Hans og Liv kan ses i sin helhet på NRK TV – Hans pluss Liv

Previous
Previous

Frivillig til festivalen?

Next
Next

Grey Matter Bergen