Grey Matter Bergen

Et aldringsvennlig samfunn handler i stor grad om hvordan vi lever i den byen vi bor i. Arkitektene Elida Mosquera og Jerome Picard står bak et prisvinnende prosjektet om aldring - Grey Matter - som utforsker og utfordrer hvordan vi eldes i byer og lokalsamfunn. De leder det bergenske kontoret i arkitekt- og urbanismestudioet Local, som også har kontor i Paris og Brussel.

local Bergen (1).JPG

Mosquera og Picard går en travel høst i møte; de skal blant annet stille ut Grey Matter Bergen under arkitektbiennalen i Seoul i september, og avholde et masterkurs om aldring ved Bergen Arkitektskole. Siste kapittel er stolte over å få være en samarbeidspartner i Grey Matter Bergen, og glade for å få bidra med tverrfaglige perspektiver under masterkurset i høst.

Grey Matter utforsker den mulige synergien mellom to tvillingtrender: et økende antall eldre som fremdeles lever i dårlig tilpassede eller i segregerte steder og utfordringen med å utforme motstandsdyktige og livlige bysentre. Dette er spesielt synlig under pandemien. “Det er mulig å revitalisere eksisterende bystrukturer ved å plassere eldre i hjertet av våre urbane liv og utnytte den totale økologien til helse i byene for å skape nye holdbare sosiale og økonomiske bånd, ” sier arkitektene.

local Bergen (7).jpg

Duoen i Bergen brenner for utvikling av nærmiljø og benytter integrert design-tenking tilknyttet bærekraft og energi. Et tema de er spesielt opptatt av er byplan for helse og aldring hvor de utforsker hvordan eldre i større grad kan inkluderes og være aktive bidragsytere i lokale bymiljø. “Vi jobber med dette temaet som et Europan 15 prosjekt. I tillegg har vi nylig vunnet et forskningsstipend fra Arquia Fundacion for å studere tematikken tilknyttet eldre i New York City i samarbeid med Columbia University. Vi ønsker vi å engasjere Bergens innbyggere til en diskusjon omkring dette - og få en åpen dialog rundt urban alderdom i Bergen by. Bergen er en fantastisk by med et kompakt bysentrum, en spennende historie og en engasjert befolkning - og slik vi ser det har Bergen relevante komponenter som er aktuelle for denne tematikken.”

Grey Matter Bergen er et prosjekt om den nåværende holdningen til hvordan vi blir gamle og lever i sentrum av byene våre, og Elida og Jerome bruker Bergen som en casestudie. Ved å dokumentere og kartlegge livene til de eldre i dag, ønsker de å inspirere, stille spørsmålstegn ved og forestille seg en inkluderende og motstandsdyktig fremtid for byen. “Bergen har mye å by på for å være et spennende pionerprosjekt som et gjennomtenkt sentrum for eldre. Dette forslaget skildrer nåtiden og setter et referansepunkt for vår egen fremtid som eldre mennesker i Bergen.”

Previous
Previous

Hans + Liv

Next
Next

How to narrate malady?