Siste kapittel

Har du tenkt på at du er i ditt foreløpig siste kapittel? Er du nysgjerrig på hvordan de siste kapitlene i din livshistorie vil bli? Siste kapittel ønsker å utforske hvordan og hvorfor slutten av historien ofte er den viktigste. Vi skal utfordre stereotypier om aldring gjennom å vise aldringens mangfoldighet i hverdagsliv og kunst, forskning og offentlige tjenester.

 

 

En velferdsutfordring

 

Ifølge FN er verdens aldrende befolkning en av det 21. århundrets mest betydningsfulle sosiale endringer. At vi får flere eldre vil påvirke nesten alle områder av samfunnet vårt. I 2018, og for første gang i historien, var det flere personer over 65 år enn barn under 5 år i verden. Globalt vil en av seks personer være over 65 år i 2050. Samme år vil personer over 80 år i verden antas å triples, fra 143 millioner til 426 millioner. 

I Norge vil det om 13 år være flere eldre enn yngre innbyggere. 

Vi lever i et relativt likestilt samfunn med gode velferdsordninger og med innbyggere som verdsetter egen uavhengighet. At det blir flere eldre er en berikelse for samfunnet. Samtidig vil vi få en økt belastning på en allerede presset eldreomsorg. Hva kan vi gjøre for å ivareta dekningsgrad og kvalitet når presset på tjenestene øker?

 

Aldringens sosiale status

 

Enhver historie har et siste kapittel. Dette ønsker vi å fremheve i festivalen. Det å bli eldre hører til livets gang, men det er ungdommelighet som verdsettes og dyrkes i dagens samfunn. Dette kan gjøre aldringsprosessen til noe man frykter, benekter eller prøver å utsette. Hvordan påvirker vårt eget forhold til alderdommen aldringens posisjon i fellesskapet? Hva har det å si for aldringens sosiale status at de fleste som arbeider med eldre og aldring er kvinner? Kan fokuset på ungdommelighet og produktivitet være til hinder for eldres deltakelse?

Siste kapittel spør: 

  • Hva vil avspesialiseringen av eldreomsorgen gjøre med kvaliteten på tjenestene?

  • Hvordan vil de nye samfunnsbetingelsene forandre det relativt likestilte velferdssamfunnet Norge?

  • Hva skal de unge lære av de eldre, og er det nødvendigvis ungdommen som er mest nytenkende?

  • Hvordan kan vi utfordre stereotypiske forestillinger om alderdommen og motarbeide sosial segregering av de eldre?

Siste kapittel ønsker å: 

  • Belyse ulike aspekter av deltakelse sent i livet ved hjelp av kunst og musikk, ulike faglige perspektiver og praktisk erfaring fra helse- og omsorgsfeltet

  • Fremme kunst og musikk som inngang til deltakelse i eget liv, i samfunnet og på tvers av generasjoner, uavhengig av alder

  • Fremme litteratur og kunst som kritisk tilskudd til vitenskapelig og politisk diskurs, i samfunnet generelt og spesielt i helsesektoren

  • Bidra til å fornye debatten om de eldre ved å engasjere de eldre i debatten

  • Problematisere snevre forestillinger om hva som utgjør en god alderdom

  • Bidra til nye praksiser i eldreomsorgen

 

Forskningspartnere

 

Siste kapittel arbeider i rommet som oppstår mellom kunnskapsproduksjon, praksis, kunst og medborgerskap. Ta kontakt dersom du ønsker å samarbeide med oss.

 
 

Aldring i kulturhistorisk perspektiv

 

Forskningsprosjektet studerer forestillinger om aldring og alderdom i vestlig litteratur fra tidlig moderne tid til i dag. Temaet utforskes litteraturvitenskapelig og kulturhistorisk blant annet ved å sammenligne tekster i skjæringsfeltet mellom litteratur og medisin, psykologi og juss. 

Hvordan uttrykker det aldrende «jeg» seg i selvbiografisk litteratur eller i dikt? Hvilke sjangre og sjangerbrudd kjennetegner eldre forfattere? Hvilken psykologiske og juridiske status har de eldre i litteraturen? Hvordan er aldrende romanpersoner preget av sin tids medisin, og i hvilken grad har romaner om å bli gammel kunnet bidra til medisinsk eller psykologisk innsikt? Hva sier metaforer for menneskelivets siste faser om tidens syn på alderdom og menneskelivet generelt?

Forskningsprosjektet er støttet av Forskningsrådets SAMKUL-program.

Les mer om Aldring i kulturhistorisk perspektiv.

The Three Ages of Man (Giorgione)

The Three Ages of Man (Giorgione)

 

Social Acoustics

 

Social Acoustics is an artistic research collaboration between the Departments of Contemporary Art and Music at the University of Bergen led by Prof Jill Halstead and Prof Brandon LaBelle.  The project focuses on listening, socially engaged arts, relationality and sound, and on how these contribute to practices and discourses of embodiment and community. Through the creation and curation of artistic work in music, literature, dance, and visual arts, and interconnected transdisciplinary research in the humanities and social sciences, the project engages with the way bodies move in and with time through processes of maturation, becoming and loss.

In our collaboration with Siste Kapittel we respond to the contemporary obsession with youth, health and body conformity by seeking alternative ways of knowing and doing aging. In Living Senescence, a strand of Social Acoustics, we explore and challenge successful aging.  

The Social Acoustics: Sound, Embodiment, Community project is supported by Strategic Research Funding awarded by the Faculty of Fine Art, Music and Design (2019-2021).

Les mer om Social Acoustics.

I’ve Lost You Only To Discover That I have Gone Missing Beatrice Allegranti Company Photo Credit: Julia Testa

I’ve Lost You Only To Discover That I have Gone Missing Beatrice Allegranti Company Photo Credit: Julia Testa

Partnere i sosialt entreprenørskap

Fremtenkt er en nyetablert sosial entreprenør med base i Bergen som skal arbeide med Siste kapittel for å konkretisere hva et aldringsvennlig samfunn kan være. Fremtenkt arbeider ut fra tanken om at omstillingen til et bærekraftig samfunn åpner muligheter for å skape et langt bedre samfunn. For å få til det må alle gjøres delaktige i å finne bærekraftige løsninger for fremtiden.

Les mer om Fremtenkt.

 

Samarbeidspartnere

Bergen Nasjonale Opera vil bidra med kunstneriske perspektiv på aldring, og gi publikum anledning til å oppleve og ta del i nasjonal og internasjonal kulturarv.

Universitetet i Bergen, herunder Institutt for fremmedspråk (Aldring i kulturhistorisk perspektiv) og Griegakademiet (Social Acoustics), vil bidra med tverrfaglige perspektiver på aldring og koble Siste kapittel på et bredt internasjonalt forskningsnettverk.

Bergen Sanitetsforening vil bidra til å forsterke Siste kapittels sosiale entreprenørskap og være en kanal inn mot frivilligheten og solidaritet mellom generasjonene.

Bergen kommune, herunder Byrådsavdeling for eldre, helse og frivillighet og Byrådsavdeling for kultur, mangfold og likestilling, vil bidra med praktisk, politisk og erfaringsbasert kunnskap om aldring og samarbeide med Siste kapittel om et aldringsvennlig fellesskap.