Festival

Aldringsfestivalen Siste kapittel markerer begynnelsen på en ny historie om hvordan det er å bli gammel i Norge. For første gang låner Muséhagen ut sine arealer til festival, og vi er glade for å kunne fylle både hagen, Universitetsaulaen, Tårnsalen og Forhandlingsrommet med kultur og samtaler. Plantene i hagen er ikke bare vakre å se på; med sitt stille språk forteller de oss også hvor vi kommer fra. Vi er stolte over å få invitere publikum til en annerledes feiring av livet og livets slutt. På denne siden vil du finne oppdateringer om gjester og arrangementer frem mot festivaldagen 19.juni.

Vil du være frivillig?

Vi trenger deg som frivillig til festivalen! Du kan hjelpe til å rigge festivalområdet, registrere billetter, gi informasjon til gjester om program, og bidra til at hagen tas godt vare på under arrangementet. For å lage en inkluderende festival, trenger vi også frivillige som kan bistå personer med funksjonsutfordringer. Meld deg som frivillig i dag, og bidra til å gjøre Bergen litt mer aldringsvennlig!

Velkommen til Muséhagen 19. juni

 

Show, don’t tell

I samarbeid med blant annet KODE, BIFF og Det Vestnorske Teateret viser vi fem filmer som alle er verdt å få med seg. Kunstfilm, filmatisert forskningsbasert dans, en spionfilm fra et sykehjem i Chile… Her er det mye å velge mellom, og lett å la seg bli inspirert og overrasket over hvor mangfoldig aldring kan være!

 

Film i Café Christie

Sylvia_film.JPG

Pieces of Memory:

A Conversation with Sylvia Molloy

by Soledad Marambio

Sylvia Molloy (Buenos Aires, 1938) is currently one of the most important and influential Latin American author and intellectuals. For many years she has been a writer of writers, but her last books have reached a wider public. These last works (Desarticulaciones, Vivir entre lenguas and Citas de lecturas) are explorations on memory and identity prompted and challenged by aging. In the thirty-minute documentary “Pieces of Memory: A Conversation with Sylvia Molloy”, the Argentinian author discusses memory and identity and their relation with aging, touching biographical aspects of her life but also dwelling on theoretical and philosophical questions. She also reads fragments of her last books, already mentioned. The documentary was shot in 2019 in Long Island and Chelsea, New York, as part of the Historicizing the Ageing Self Project, of the University of Bergen. Molloy lives in between the two places now, and opened for us the intimacy of her two homes, and that of her memory. 

Film i Café Christie

nedreaas_tango_03.png

It Takes Two to Tango

av Trine Lise Nedraas

I samarbeid med KODE preseterer vi dette stillferdige smykket av en film. Trine Lise Nedraas har laget et verk om livet, aldring og minner med utgangspunkt i tango. Hvem danser vi med? Må man være to for å danse tango?

Film i Tårnsalen

Skjermbilde 2021-06-08 kl. 08.47.18.png

The Mole Agent

av Maite Alberdi

I samarbeid med BIFF presenterer vi denne uventede og sjarmerende filmperlen fra Chile. Privatdetektiven Rómulo blir kontaktet av en kvinne som vil at han skal finne ut om hennes aldrende mor blir mishandlet på sykehjemmet. For å skaffe insideinformasjon hyrer han inn den 83 år gamle Sergio til å gå undercover, og utstyrer ham med skjulte kameraer og opptaksutstyr. Sergio skrider til verket med entusiasme og engasjement, men påfallende diskret er han ikke: 83-åringen er nemlig så karismatisk og lett å like at han umiddelbart blir sentrum for det sosiale livet på institusjonen, og må kontinuerlig riste av seg beilere og nye venner.

THE MOLE AGENT er en humoristisk og eksepsjonelt sjarmerende dokumentar som bruker et klassisk krimplott som springbrett inn i en tematikk som ofte oppleves som tung og trist. Maite Alberdi har laget en uforglemmelig film om alderdom, ensomhet og mellommenneskelige relasjoner med en underholdende rammefortelling som er Hollywood verdig. Du har aldri sett en spionfilm som dette!

Film i Universitetsaulaen

_20A4761 (1).jpg

Morgon og kveld

av Jon Fosse

I samarbeid med Det Vestnorske Teateret viser vi denne gripende filmatiseringen av Jon Fosses lavmælte drama om Johannes siste dag. Vi får høre om Johannes fødsel, om uforløst kjærlighet, men ikke minst om hverdagslige aspekter av et levd liv. Gjennom den nære dialogen med vennen Peter, får vi ta del i steder og hendelser som har spilt en rolle i Johannes' liv, som en oppsummerende revy over livet, og som en forberedelse til døden.

Digital forestilling 18. juni

Poster design2 01.jpg

I’ve lost you only to discover that I have gone missing

by Beatrice Allegranti Company

“My silence will not protect me now, my voice is out.”

This dance theatre production is grounded in the autobiographical experiences of people’s diverse relationships. In probing the complexities of dementia, the work tackles social and medical taboos about loss, intimacy, vulnerability, consent and othering – inviting audiences to re-imagine everyday relating as small acts of embodied resistance. The work considers that dementia-friendly values are ubiquitous and can enrich our perceptions and relating in human and more-than-human ways. Since the work-in-progress tour to 11 venues during 2017-18 (UK, Norway, The Netherlands), and now a production upscale, the work has spanned the deaths of three parents in the artistic team, and a pandemic.

Hva er aldring?

 
Rembrandts mor.jpg

Visuell kunst i dialog

Hva kan vi lære om aldring av malerier, fotografier, kunstfilm og annen visuell kunst? Hvilke roller synes eldre å tilskrives i ulike kunstverk? Kan visuell kunst gi inspirasjon til egen aldringsprosess?

Konservator Eli Okkenhaug møter avtroppende direktør for Universitetsmuseet, Henrik von Achen, til en samtale om visuell kunst og aldring.

Ung bramness.jpg

Poesi i dialog

Kan diktet holde tiden fast? Hvordan preges poesien av kunstnerens egen aldringsprosess? Er diktet en gammeldags og utdøende kunstform, eller er det kanskje viktigere og mer relevant enn noen gang?

Poet og lydkunstner Eirik Havnes møter lyriker Hanne Bramness til samtale om poesi og aldring.


the-three-ages-of-woman_2.jpg

Forskning i dialog

Hva kan vi lære om aldring ved å utforske kunsthistorien? Kvinners unge og aldrende kropp har vært et sentralt tema gjennom kunst- og kulturhistorien. Hvorfor er man så opptatt av kvinnekroppen, og hvordan fremstilles kvinners aldring? Preger historiske fremstillinger dagens forestilling om aldring? Hvilke aldringsrelaterte tabuer og interesseområder finnes i dagens kunst og kultur?

Postdoktorene Laura Cayrol-Barnardo og Soledad Marambio møtes til en kulturhistorisk samtale om aldring. Samtalen foregår på engelsk, og ledes av aldringsforsker Margery Vibe Skagen.


Husmorferie  - Skrepperud gård Stange kommune Hedmark.jpg

Frivillighet i dialog

Ifølge regjeringens perspektivmelding, skal frivilligheten overta stadig flere sentrale omsorgsoppgaver for velferdsstaten fremover. Hvordan står det egentlig til med frivilligheten her i landet? Har vi frivillige som kan overta for helsepersonell, og hvordan skal det i så fall se ut? Er fokus på frivillighet en påminnelse om fellesskap og dugnad, eller et skalkeskjul for økonomisk uansvarlighet og manglende likestilling?

Leder i Bergen Sanitetsforening, Helén Botnevik møter professor Bodil Hansen Blix til samtale om frivillighet og aldring.


Kulturaktivistisk dialog

Kan en festival forandre samfunnet? Hvilken rolle spiller kunst og kultur i arbeidet for et aldringsvennlig samfunn? Er det bare fokus på inntjening, eller går kunsten og kulturfeltet i front for et mer inkluderende og bærekraftig fellesskap?

Kulturgründer Stein Bjelland og byråd for kultur, mangfold og likestilling Katrine Nødtvedt møtes for å snakke om kultur som aktivisme. Samtalen foregår på engelsk og ledes av avtroppende operadirektør Mary Miller.

tango irem.jpg

Bevegelse i dialog

Hvordan beveger vi oss gjennom livet? Er bevegelse og dans en egen dimensjon av aldringsprosessen, og hva skjer hvis vi slutter å danse? Hvordan åpner dans for deltakelse i ulike kulturer, og kan kroppens bevegelser være en komplisert arena for aldring? Burde vi danse mer i eldreomsorgen?

Tangodanser og fysioterapeut Irem Eliassen møter capoeiramester og musikkterapeut Olav Cacheado Egeberg til en samtale om aldring, dans og bevegelser.


Sissel Gran_3 kred-Astrid Waller.jpg

Festivalforedrag

Sissel Gran holder årets festivalforedrag med utgangspunkt i årets tema, nemlig deltakelse.

Når vi blir eldre, må vi ha en motkraft mot aldersdiskriminering og alderspessimisme, for vår kultur har en sterk hang til å sette det ungdommelige og glatte opp mot rynker og levd liv. Egen aldring inspirerte Sissel Gran til å skrive boken Inni er vi alltid unge, en slags bruksanvisning for livet som eldre og gammel. Hør Sissel dele egne refleksjoner rundt aldring, identitet og hvordan vi i kan møte alderdommen med aksept og nysgjerrighet.

unnamed (6) (1).jpg

Festivalsamtale

Solveig Kloppen leder festivalens kveldsprogram. Hun skal snakke med festivalsjef Anna Helle-Valle og professor i musikkterapi Brynjulf Stige om mulighetene, alvoret og potensialet som ligger i livets siste kapitler. Hvorfor skal vi bry oss om aldring, egentlig?

PROMO L Busby.png

Lytt!

Moving, in folds

Vi har invitert den skotske lydkunstneren Lisa Busby til å lage en unik og interaktiv lytteropplevelse for vårt festivalpublikum. Når du lytter til naturen og menneskene rundt deg; hva hører du?

Moving, in folds er skreddersydd for Muséhagen og årets festival, og du kan oppleve denne stedsspesifikke og tidvis interaktive lydkunsten fra din egen mobil mens du vandrer mellom mennesker og vekster i hagen.

Festivalmusikk

Musikkprogrammet 19. juni finner sted i Muséhagen og Universitetsaulaen. På programmet står både opera, visesang, salmer, bergenssanger, folkemusikk og tango.

 
ÅB-1-2.jpg

Lunsjkonsert

Åse Britt Reme Jakobsen er musiker, sanger og låtskriver, bosatt i Bergen. Åse Britt har sammen med festivalsjef Anna Helle-Valle ledet den første podkastsesongen til Siste kapittel, der hun har fremført ulike sanger knyttet til aldring. Under festivalen har du anledning til å få med deg en eksklusiv live-fremføring av sangene mens du tar deg en kaffe i Universitetsaulaens frokostbar. Podkastepisodene er tilgjengelig under en egen fane på www.sistekapittel.no.

Guttekoret Museumshagen-6.jpg

Bergen Nasjonale Opera - Generasjonssang

Edvard Grieg Guttekor og Helgetun Seniorkor danner et generasjonskor og synger bergensbaserte sanger i nye arrangementer, ispedd femtenhundretallsmadrigaler som viser til Bergens hanseatiske kulturelle tilknytning. Sanger av Ola Bremnes, Gabriel Fliflet, Geirr Tveitt, Thorvald Nielsen, Evert Taube og Håkon Berge i nye arrangementer av Arne Søholt og Nicolai Riise gir rammene til generasjonskorets eminente akkompagnatør på trekkspill, Heine Bugge.

Astrid Nordstad Foto Lasse Berre (1).jpg

Bergen Nasjonale Opera - Operaperler

Mezzosopranen Astrid Nordstad og tenoren Johan Olsson fremfører sine favoritter fra operaens verden under festivalens kveldsprogram i Universitetsaulaen. Sangerne akkompagneres av den fremragende pianisten Ellena Hale.

Gammalgrass. Foto Andeas Ulvo.jpg

Gammalgrass

Festivalens kveldsprogram i Universitetsaulaen avsluttes med en vitaliserende feiring av livets siste kapitler! Trioen Gammalgrass, bestående av Stian Carstensen, Ola Kvernberg, og Ole Morten Vågan, presenterer en cocktail av bluegrass ispedd tango med en twist av gammeldans og improvisasjon. Gå ikke glipp av denne utadvendte kraftpakken med fele, trekkspell, banjo, bass og steel gitar og tilløp til sang - De vil ikke angre!

Hva skjer i Muséhagen?

 
FrederikEBML.jpg

Festivalåpning i hagen

Norsk Sykepleierforbund Vestlands trommekorps og det unge trompet-talentet Frederik Engelsen spiller under åpning av utescenen, som markerer starten på festivaldagen. Det blir også en offisiell åpningshilsen fra seksjonssjef for Muséhagen, Berit Gehrke.

 
 
tre2_ferdig3.jpg

The Observer

SKURK

Høsten 2020 inngikk Musehagen et samarbeid med den lokale gatekunstneren Skurk som ønsket å framheve og forevige hagens historie sett fra trærnes perspektiv. Prosjektet, som kunstneren har gitt navnet The Observer, er tidligere etablert gjennom offentlige kunstverk og utstillinger i flere av byens kunstgalleri, men i samarbeidet med Musehagen har Skurk bokstavelig talt tatt konseptet tilbake til sine røtter. Montert direkte på gjenstående stubber av felte trær rundt om i hagen, gjemt mellom grønn flora og delvis tildekket av fallent løv, er messingbelagte gjenspeilinger av årringene til trærne som en gang var. Fra avstand vil man se et mønster skapt av naturen, men går man tettere på kan man finne pek til begivenheter fra hagens unike historie felt inn mellom de representative årringene da treet stod med røttene i jorden.


2. Foto Kjersti J. Nybø.jpg

Bergens ungdomslag Ervingen

Folkedans har vært en inngang til deltakelse på tvers av generasjoner i lange tider, men er i dag forsvinnende lite tilstede i hverdagslivet og til fest. Dette er en sjelden anledning til å oppleve norsk kulturtradisjon med Bergen ungdomslag Ervingen , og kanskje vil du bli med i dansen?

 
 
92573021_230097334714868_3601444328121040896_n – Kopi (2).jpg

Capoeira

Grupo União na Capoeira - Bergen ivaretar og levendegjør brasiliansk kulturarv, og tilbyr møteplasser og inkluderende aktiviteter for alle. Capoeira står på UNESCOs liste over vernet immatriell kulturarv, og er en blanding av dans, lek, kamp, akrobatikk og musikk. Olav Cacheado Wøllo Egeberg er en ledende norsk capoeiramester, og skal også delta i en samtale om dans, bevegelse og deltakelse i Tårnsalen.

Vegan pop-up

 
20190602_133203.jpg

Vegansk mat

Vegan Pop Up Café holder til i Bergen og er Norges første veganske food truck. De tilbyr sunn og hjemmelaget plantebasert mat til liten og stor. Under festivalen kan du kjøpe friske smoothies, kaffe og kaker, og smakfull varm eller kald mat tilpasset dagens vær og temperatur.

 

Samtaler på utescenen

“Alle har ei forteljing å dele” - Memoar

Vi snakker mye om hva eldre kan, trenger og vil. Men hvordan nærmer vi oss et aldringsvennlig samfunn i praksis? Hva tenker de som har levd et langt liv selv? Det finnes like mange fortellinger som det finnes mennesker, og et aldringsvennlig samfunn forutsetter at vi fortrenger stereotypier og fordommer med ekte historier. Samtalene på utescenen i Muséhagen har som mål å skape dybde og nyanser, og gi opphav til dialog på tvers av roller og ståsted.

Samtalene om bærekraft og deltakelse ledes av Memoar og er en del av prosjektet “Berekraftshistorier — eit samarbeid om munnleg historie” mellom Fremtenkt, Memoar og Siste kapittel. Memoar er en organisasjon som arbeider for å styrke muntlig historie som fagfelt og kultursjanger i Norge. Fremtenkt er en sosial entreprenør med base i Bergen med et overordnet mål er å engasjere flest mulig i å finne bærekraftige løsninger for fremtiden. Samtalen om alternative boformer ledes av seniorarkitekt Tina Larsen fra Byarkitekten i Bergen, som brenner for å fremme samarbeid i byplanlegging og utvikling av fremtidens boløsninger.

Samtale om bærekraft

Denne samtalen tar for seg god utdanning, god helse og anstendig arbeid for alle. Dette er tre av FNs berekraftsmål, men det er også emner som folk har vært opptatt av i lange tider. Bjørn Enes fra Memoar samtaler med Florentino Bulnes og Anna Jorun Bjorøy om god utdanning, god helse og anstendig arbeid for alle. Dette er tre av FNs berekraftsmål, men det er òg emne som folk har vore opptekne av i lange tider. Hva legger tre ulike personer med lang livserfaring i uttrykket «bærekraft»; å ha kraft til å bære noe?

 
Florentino-21-03-15.jpg

Florentino Bulnes

Florentino Bulnes kom til Bergen som flyktning frå Chile på 1970-talet. Han er spesialrådgjevar om språkfag i skulen i Bergen

Anna JorunnBjorøy.jpg

Anna Jorun Bjorøy

Anna Jorun Bjorøy hadde fem born då ho var 25. Gjennom livet har ho vore med å bygge både ein stor familie og ei stor bedrift

bjorn-21-03-15.jpg

Bjørn Enes

Samtalen om berekraft blir leia av Bjørn Enes frå Memoar - han har bakgrunn som industriarbeidar og journalist

Samtale om deltakelse

Deltakelse er temaet for årets festival. Denne samtalen går i dybden på begrepet. Hva det vil si å kunne delta i samfunnet? Hvordan ser et aldringsvennlig samfunn ut der alle er med? Hvordan endrer deltakelse seg over tid? Har man anledning til å råde over seg selv og eget liv gjennom livet? Line Grønstad samtaler med Chiku Ali og Arve J. Nilsen; to personer som har kjent på både utenforskap og deltakelse.

 
Chiku-Ali.jfif

Chiku Ali

Chiku Ali hadde oppvekst og kunstnarutdanning i Tanzania. Ho forelska seg under ein turne til Bergen i 1984, og blei verande - som kunstnar, kulturarbeidar og politikar. 

Arve-21-03-15 (1).jpg

Arve J. Nilsen

Arve J. Nilsen er tradisjonshandverkar og har arbeidd det meste av livet med kulturminneforvalting. Nå er han Bergens mest synlege “rullestolaktivist”.

2021-03-16 Portrett Grønstad IMG_8791.jpg

Line Førre Grønstad

Samtalen blir leia av Line Førre Grønstad frå Memoar - ho har bakgrunn som kulturvitar og er leiar for prosjektet “Munnleg historie for alle”.

Samtale om alternative boformer

I tiden som kommer vil vi få dårligere dekning i eldreomsorgen. Eldre vil måtte klare seg selv lenger hjemme ,og frivillige må overta sentrale omsorgsoppgaver. Er arkitektur og boløsninger viktig for å fremme god helse og forebygge sykdom? Hvordan kan vi bygge og utvikle boligløsninger i Bergen med mål om et aldringsvennlig samfunn? Hva trenger skrøpelige eldre som skal bo hjemme? Og er det vinn-vinn for både eldre og yngre om vi bygger boliger som muliggjør mer kontakt mellom generasjoner? Arkitekt Tina Larsen snakker med lege og forsker Bettina Husebø om alternative boformer.

 
Favoritt portrett Bettina Husebø_9110 (002).jpg

Bettina S. Husebø

Bettina Husebø er lege, spesialist i anestesi, intensivmedisin, med kompetansepåbygging i palliativmedisin og sykehjemsmedisin. Hun er professor ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen, sjef for Senter for alders- og sykehjemsmedisin og leder for innovasjon, Institutt for global helse og samfunnsmedisin. Husebø er engasjert i forskning, undervisning og innovasjon innen sykehjemsmedisin og for hjemmeboende personer med sammensatte sykdommer og demens. 

Tina foto..jpg

Tina Larsen

Tina Larsen er seniorarkitekt hos Byarkitekten i Bergen og prosjektleder for forskningsprosjektet BOPILOT, som undersøker hvordan kommunen kan være en pådriver for alternative boligløsninger. Hun er opptatt av boligkvalitet, inkluderende arkitektur og mangfoldige boligområder med sosial bærekraft. Tina sitt motto er at vi får bedre løsninger hvis vi klarer å stille de rette spørsmålene, og at vi trenger tverrfaglighet, brukerinvolvering og samskaping for å forstå hva vi trenger å spørre om. Slik kan arkitekturen blir et verktøy for å nå våre mål og skape både merverdi og magi.

 
Previous
Previous

Seminar 18. juni